ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

"...να σημειώσω τώρα με τόση λεπτομέρεια
την ιστορία την ατέλειωτη
αυτού του δωματίου.."

Στην περιοχή Ιτιές Πατρών σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 500 τ.μ. το Τεχνικό μας Γραφείο εν έτει 2017 ανήγειρε διώροφος κατοικία με υπόγειο 210 τ.μ. Η αρχιτεκτονική που ακολουθήθηκε βασίστηκε σε βιοκλιματικό σχεδιασμό με σκοπό την κάλυψη ενεργειακών αναγκών και την παράλληλη προστασία από περιβαλλοντικές ζημίες. Για το λόγο αυτό μελετήθηκε η τοποθεσία, όπως και ο σωστός προσανατολισμός που ''αποδόθηκε'' στο οίκημα. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός έγινε με γνώμονα την καλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, η οποία αποθηκέυεται επάνω στα δομικά υλικά που επιλέξαμε, αλλά και στην κυκλοφορία του αέρα για φυσικό δροσισμό των εσωτερικών χώρων.

Η φιλοσοφία αυτή εναρμονίστηκε με απώτερο σκοπό τη θερμική άνεση που θα μπορέσει να προσφέρει η οικία, μέσω μεγάλων παραθύρων με ανοίγματα στο νότο και μικρών στο βορά, με δεδομένη τα απαραίτητα υλικά που απαιτούνται γι' αυτόν τον λόγο, τα οποία θα προσφέρουν αυτή τη θερμοχωρητική ικανότητα (π.χ πέτρα, μπετόν). Παράλληλα, μέσω των πολλών παραθύρων και των μεγάλων πορτών στα μπαλκόνια και στις βεράντες, παρέχεται καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός που εισέρχεται στο εσωτερικό του σπιτιού επιτυγχάνοντας μέσω της χρήσης αυτού καλύτερη ποιότητα διαβίωσης. Σαφώς, ο βιοκλιματικού χαρακτήρας της μονοκατοικίας αυτής αποσκοπώντας στη δέσμευση της θερμότητας επιτυγχάνει μείωση θερμικής απώλειας, γεγονός που εξοικονομεί χρήματα στον ιδιοκτήτη, αλλά το κυριότερο προστατεύει το περιβάλλον.

Για την επικουρία στο ενεργειακό σκεπτικό, το Γραφείο μας πρότεινε, όπως και συμφωνήθηκε εκ μέρους των ιδιοκτητών, συγκεκριμένα χρώματα. Η εναλλαγή σκούρων και ανοικτών αποχρώσεων. Τα σκούρα χρώματα στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού επιλέχθηκαν, καθώς έχουν την τάση να απορροφούν ενέργεια την οποία μεταδίδουν στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ οι ανοικτές αποχρώσεις προτιμήθηκαν γιατί αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο περιβάλλον, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην αποφυγή υπερθέρμανσης του κτιρίου.

Ως προς την επικουρία αυτών των σκοπών επιλέχθηκαν και τα ανάλογα υλικά. Σε μεγάλες επιφάνειες της μονοκατοικίας χρησιμοποιήθηκε γυαλί, για να προσφέρει ελευθερία φωτός, μέταλλα με κυριότερο στοιχείο το αλουμίνιο και τον ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και μεγάλες επιφανείς καλύφθηκαν με ξύλο στη φυσική του μορφή. Για τους εσωτερικούς χώρους επιλέχθηκαν φυσικά νέοι χρωματισμοί, οι οποίοι έπρεπε να αποπνέουν μια αίσθηση ζεστασιάς χωρίς να τον επιβαρύνουν με εξεζητημένες λεπτομέρειες. Στον ενιαίο χώρο του σαλονιού χρησιμοποιήθηκαν τα γήινα χρώματα, που συνδυάζονται με τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο στις φυσικές του αποχρώσεις. Όλα τα υλικά βασίστηκαν στις αρχές της οικολογίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

Σχεδιαστικά η εικόνα του σπιτιού χαρακτηρίζεται από απουσία κάθε περιττού στοιχείου με γεωμετρικές φόρμες και μια προσπάθεια κατάργησης οτιδήποτε περιττού, ώστε να αποπνέεται η εντύπωση της ολότητας μέσα από μια ακραία απλότητα. Ο μινιμαλισμός αποτυπώνεται και στο εσωτερικό του οικοδομήματος, με κουζίνα ενιαία, σαλόνι στον πρώτο όροφο μαζί με βοηθητικούς χώρους και τις κρεβατοκάμαρες με το μπάνιο στον δεύτερο όροφο.

Αναφορικά με τους εξωτερικούς χώρους της μονοκατοικίας σκοπός μας ήταν η δημιουργία ενός τοπίου εναρμονισμένου με το φυσικό περιβάλλον και την ηρεμία που το διακρίνει. Η ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου με την κατασκευή πισίνας διαμέτρου δίνει την αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις για ανάγκη ξεκούρασης των ιδιοκτητών. Πέριξ φυτεύτηκαν δένδρα ελεύθερα στο χώρο, άνευ της αυστηρής μορφής των συστάδων των φυτικών στοιχείων χαρίζοντας στον κήπο μια ποικιλομορφία. Στον υπόλοιπο χώρο φυτεύτηκε γκαζόν ώστε να δίνει την εντύπωση της αύξησης του τόπου και να τονίζει την παρουσία της πισίνας.

Στην πρόσοψη της μονοκατοικίας υπάρχει πλησίον της κεντρικής πόρτας είσοδος για γκαράζ με χειροκίνητο άνοιγμα που οδηγεί στο υπόγειο, όπου δημιουργήθηκε εκ νέου κατοικία... τ.μ. Βοηθητική για τους ιδιοκτήτες.

Διαθέτει όλους τους χώρους μιας αυτοτελούς κατοικίας.

Ολοκληρώνοντας, η μεζονέτα αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τεχνικό μας Γραφείο εντός απολύτου, λογικού χρονικού περιθωρίου και με ανάλογο οικονομικό κόστος βάσει των παροχών που της "αποδώσαμε", πάντα με γνώμονα την αισθητική και τις ανάγκες των ιδιοκτητών.