ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

"- Όταν ανοίξει
ένα παράθυρο θά 'ναι παρηγορία. -"

Το συγκρότημα μονοκατοικιών κατασκευάστηκε στον οικισμό Χάνια στα Τροιζόνια Φωκίδος. Βασική πρόθεση της σύνθεσης μας ήταν η δημιουργία πανομοιότυπων κατοικιών με ισχυρά όρια στο περίγραμμα των κτηρίων. Το σχέδιο της κατοικίας είναι εμπνευσμένο από το τη φράση του Γάλλου καλλιτέχνη Yves Klein "Το μπλε δεν έχει διαστάσεις, είναι πέρα από τις διαστάσεις" με τέτοιο σχεδιαστικό τρόπο ώστε να δίνει την αίσθηση συνεχούς σύνδεσης με το ανοικτό ορίζοντα και αυτός ήταν ο βασικός άξονας της μελέτης, η άμεση επαφή της κατοικίας με το απέραντο γαλάζιο του υδάτινου και ουράνιου ορίζοντα.

Επιθυμία των πελατών μας ήταν να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών για τετραμελείς οικογένειες. Απώτερος στόχος μας ήταν τα σπίτια να προσφέρονται για πιθανή μόνιμη εγκατάσταση. Το σπίτι μοιάζει να αναδύεται από το τοπίο και το τοπίο αναπτύσσεται γραμμικά ως επέκταση του σπιτιού. Αναπτύσσεται σε μία υπέροχη πανοραμική τοποθεσία, αρκετά υψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας. Η επεξεργασία των όψεων και κυρίως της βορινής πλευράς όπου είναι και η κεντρική είσοδος αντιμετωπίζονται σαν αδιαπέραστες επιφάνειές, χρησιμοποιώντας ένα μινιμαλιστικό συντακτικό επιδιώκοντας έναν ισότιμο διάλογο με το περιβάλλον του χωρίς να αποβλέπει σε μία αναγκαστική όσμωση του με αυτό.

Πρωταρχικό στοιχείο του σχεδιασµού ήταν η αβίαστη οπτική επαφή, κάθε εσωτερικού χώρου προς τη θέα. Ο σχεδιασμός εστίασε στην ένταξη του σπιτιού στο τοπίο και φυσικά στη θέα της θάλασσας. Όλα τα τμήματα της διώροφης κατοικίας δημιουργούν ένα ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα από απλές γεωμετρικές και καθαρές γραμμές. Λιτές γραμμές χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική των κτιρίων και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξοικονόμηση ενέργειας. Δημιουργήθηκε μικροκλίμα το οποίο καλείται να εξυπηρετεί το σύστημα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού. Όλες οι προσόψεις και οι λειτουργικοί χώροι της κατοικίας αναπτύσσονται προς τη θάλασσα. Τα 89 τ. μ. της κατοικίας εξαντλούν κάθε περιθώριο που δίνεται ώστε να στρέφονται προς το απέραντο γαλάζιο. Ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων και η διαρρύθμισή τους δημιουργούν μια αίσθηση ιδιωτικότητας με άμεση πρόσβαση στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.

Σχεδιάστηκε σε δύο επίπεδα για μια νέα οικογένεια τεσσάρων ατόμων. Το ισόγειο, που αποτελείται από τους κοινόχρηστους χώρους (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, 1 κρεβατοκάμαρα και W.C.), περιβάλλεται από τον κήπο που χωρίζεται σε στεγασμένους και μη χώρους. Ο κύριος χώρος του σπιτιού είναι κατά βάση μονόχωρος και ανοικτός. Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους. Ο όγκος είναι σχεδόν ενιαίος, διώροφος εσωτερικά, ενώ διακόπτεται από τα δωμάτια. Οι εσωτερικοί χώροι, ο προσεγμένος σχεδιασμός, το μοντέρνο design. Στο εσωτερικό οι τοίχοι είναι βαμμένοι άσπροι, ενώ το γκρι πάτωμα και τα μπεζ έπιπλα επιλέχτηκαν με σκοπό να μην αποσπούν το βλέμμα του επισκέπτη από τη θέα που περιβάλλει το σπίτι. Στον εξωτερικό χώρο, στον μοναδικά σχεδιασμένο κήπο, ως αντίστιξη στην εικόνα του εσωτερικού χώρου, χρησιμοποιείται μία γκάμα διαφορετικών χρωμάτων και υφών. Όλη η αυλή είναι πλακοστρωμένη και έχουν φυτευτεί μικρά δέντρα για φυσική σκιά. Οι απλές αδρές γραμμές ο μινιμαλισμός και οι ευφυείς τεχνικές λύσεις είναι τα βασικά και κύρια χαρακτηριστικά αυτών των σπιτιών.

Άνετοι, φιλόξενοι χώροι με μεγάλα ανοίγματα που προσφέρουν φυσικό φωτισμό και αερισμό. Η συγκεκριμένη κατοικία σε συνδυασμό με την απλότητα του τοπίου προσφέρει στους ενοίκους της, την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν πολλούς διαφορετικούς εξωτερικούς χώρους και να απολαύσουν την κάθε «γωνιά» της κατοικίας.